CALL US NOW ON +255 754 311 851

Какъв е нормалният диапазон за нивата на тропонин?

Какъв е нормалният диапазон за нивата на тропонин?

мнение за геларекс

тропонинът се отнася до три различни протеина, които помагат да се регулират контракциите на сърцето и скелетните мускули. Високите нива на тропонин могат да показват проблем със сърцето.

Трите протеина са тропонин С, тропонин I и тропонин Т. тропонин С свързва калций и транспортира тропонин I, така че мускулите да могат да се свиват. Тропонин Т свързва тропониновите протеини с мускулните влакна.

Сърцето освобождава тропонин в кръвта след нараняване, като сърдечен удар. Много високи нива на тропонин обикновено означават, че наскоро човек е претърпял сърдечен удар. Медицинският термин за тази атака е инфаркт на миокарда.

Сърцето по същество е мускул и когато нанесе увреждане, той освобождава тропонин в кръвта. Нивата на тропонин в кръвта обикновено са много ниски, но нараняванията на сърцето могат да ги доведат значително.

Тропониновите тестове обикновено измерват нивата на тропонин I или тропонин Т в кръвта като начин да проверите за увреждане на сърцето.

Продължете да четете, за да научите повече за нормалния диапазон на тропонина, Какво да очаквате по време на тест за тропонин и възможностите за лечение на високи нива на тропонин.

Какъв е нормалният диапазон на тропонина?

нивата на тропонин обикновено са толкова ниски, че стандартните кръвни тестове не са в състояние да не могат да да ги открие. Дори малките увеличения на тропонина могат да показват известно увреждане на сърцето.

значително повишени нива на тропонин, особено тези, които се издигат и падат през серия от часове, са силна индикация за нараняване на сърцето.

Диапазонът за "нормални" нива на тропонин може да варира сред лабораториите, така че е най -добре да се обсъдят резултатите с лекаря, който е поръчал теста. Лабораториите измерват тропонина в нанограми на милилитър (Ng/ml) кръв.

лабораториите могат да използват следното като нормални и рискови диапазони на тропонин:

Нормален диапазон Веростичен сърдечен удар
0–0.04 ng/ml Над 0,40 ng/ml

, ако резултат между 0,04 и 0,39 ng/ml често показва проблем със сърцето. Въпреки това, много малък брой здрави хора имат по-високи от средните нива на тропонин. Поради това, ако резултатът е в този диапазон, лекар може да провери за други симптоми и да поръча допълнителни тестове, преди да постави диагноза.

Много лаборатории в Съединените щати сега използват версия с висока чувствителност на The Тропонин тест, който Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри през 2017 г. Този по -нов тест може да открие повишени нива на тропонин по -рано от предишните версии.

Лекарите обикновено поръчват поредица от тестове на тропонини, за да наблюдават как нивата на човек обикновено поръчват серия от тестове на тропонини, за да наблюдават как нивата на човек нивата се променят с течение на времето.

Причина за високи нива

Много високи нива на тропонин обикновено показват, че човек е имал сърдечен удар, което може да възникне, ако кръвоснабдяването на някои от на някои от на някои от някои от някои от частта от частта от частта от частта от частта Сърдечният мускул внезапно се блокира.

нивата на тропонин, които са по -ниски, но все пак повишени могат да сочат към друга диагноза.

Повишените нива на тропонин могат да възникнат в резултат както на сърдечни, така и на некардиални състояния. Възможните причини включват:

  • Сепсис, който е тежка и потенциално животозастрашаваща реакция на инфекция, влизаща в кръвообращението
  • бъбречна недостатъчност или хронично бъбречно заболяване
  • Сърдечна недостатъчност
  • Увреждане, свързано с химиотерапия на сърцето
  • Белодробна емболия
  • сърдечна инфекция
  • миокардит, който е възпаление на сърцето ;

    Лечението на високи нива на тропонин

    Високите нива на тропонин са симптом, а не диагноза, така че лечението ще се съсредоточи върху намирането и адресирането на основната причина.

    Много високи нива на тропонин Обикновено показват, че наскоро човек е претърпял сърдечен удар. Лечението на сърдечен удар зависи от това дали блокирането, предотвратяване на притока на кръв към сърцето, е частично или пълно.

    Някои често срещани лечения след сърдечен удар включват:

  • Клот- Разтваряне на лекарства
  • Коронарна ангиопластика, която е процедура, която включва нарязване на малък балон в коронарната артерия, за да се отвори запушването
  • Вмъкването на стент – телена тръба – до тръба на мрежата – до тръба за мрежа – до тръба на мрежата – до тръба на мрежата – до тръба на мрежата – до тръба на мрежата – до тръба на мрежата – до тръба на мрежата – до тръба на мрежата – до тръба на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на мрежата – до тръбата на телената мрежа – Подкреп отворете блокиран кръвоносен съд по време на ангиопластика
  • Операция на байпас, която включва хирург, създаващ нови пътища за кръв, който да пътува до сърдечния мускул
  • Аблация, което е лечение, което унищожава Определени сърдечни клетки, използващи радиовълни

За да се сведе до минимум риска от по -нататъшни сърдечни пристъпи, лекар обикновено препоръчва промени в начина на живот, като например напускане на тютюнопушенето, отслабване, получаване на повече упражнения и ядене на повече питателна диета.

Човек вероятно ще получи различни лечения, ако високите им нива на тропонин се дължат на различен ERENT причина.

Защо лекарите тестват нивата на тропонин?

Тестът за тропонин може да помогне за откриване на нараняване на сърцето. Лекар може да нареди теста, ако човек изпитва симптоми, които показват възможен сърдечен удар, като:

  • Болки в гърдите
  • Задух
  • Бърза сърдечна честота
  • Lightheadness

Лекар няма да използва повишени нива на тропонин само за диагностициране на сърдечно състояние. Те също ще вземат предвид другите симптоми на човека и могат да използват други диагностични инструменти, като физикален преглед или електрокардиограма (EKG).

тестването на тропонина обаче позволява на лекар да оцени степента на всякакъв Увреждането на сърцето, което може да ръководи решенията за лечение и да помогне да се определи дали текущите лечения са ефективни.

Какво се случва по време на теста?

Тропонинният тест е прост кръвен тест, а кръвните изследвания са като цяло много безопасен и бърз.

здравен специалист обикновено взема кръвната проба от ръката. Те често правят това, като първо увиват лента около горната ръка на човека. Затягането на тази лента кара кръвоносните съдове да набъбват, което улеснява изтеглянето на кръвта.

След това здравен специалист ще вмъкне игла в кръвоносен съд и ще изтегли малко кръв. Иглата може да причини кратко, остро усещане, но много хора изпитват малка или никаква болка.

Важно е човек да информира здравен специалист, ако се почувства замаяна или гадна след като даде пробата. Седенето за 5–10 минути и пиенето на чаша вода или захарен сок може да помогне за облекчаване на замаяността и гаденето.

лекар може понякога да поиска допълнителни кръвни проби в течение на няколко часа.

Резюме

Лекарите използват тестове за тропонин, за да преценят дали има повреда на сърцето на човек. Много високи нива на тропонин могат да показват скорошен сърдечен удар.

Лекарите обикновено поръчват тестване на тропонин, ако подозират, че човек е имал скорошен инфаркт. По-високите от нормалните нива на тропонин могат също да показват други наранявания и състояния, които засягат сърцето.

Въпреки това, лекарите не използват повишени нива на тропонин само за диагностициране на сърдечно състояние. Те също така ще вземат предвид другите симптоми на човека и могат да поръчат допълнителни тестове, като EKG.

Най -добрата форма на лечение на високи нива на тропонин ще зависи от основната причина. Ако сърдечен удар е отговорен за високите нива, лечението може да включва спешни процедури за отваряне на блокирана артерия.

  • Сърдечно заболяване
  • Кръв/хематология
  • Сърдечно-съдова/кардиология
  • Спешна медицина
  • Медицински изделия/диагностика

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани изследвания, академични изследвания институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Quick Navigation